Tlf. 30 200 127

The sky is NOT the limit!

Scout Robotics hjælper dig med foto og inspektion fra luften

Stor risiko for at GPS-modtagere vil stoppe med at virke den 6. april.

Hvis du er en af dem, der bruger GPS i det daglige, privat eller på job, er det en god idé at være særligt opmærksom på lørdag den 6. april 2019, da denne dag er “GPS Week Rollover” dag, dette kan resultere i at visse GPS modtagere herefter vil stoppe med at virke.

Den 6. april vil GPS-netværket blive ramt af sin egen mini "år 2000"-fejl, fordi ugenummeret i GPS-signalet her vil rulle tilbage til 0. Selvom dette er et kendt problem i GPS systemets opbygning, anbefales det, at de der har ansvaret for kritisk infrastruktur, som gør brug af GPS, samt virksomheder og brugere der ligeledes bruger GPS, alle forbereder sig på dette event.

Årsagen til "GPS Week Rollover" stammer fra måden, hvorpå navigationssignalet er opbygget. Det nuværende ugenummer er her indkodet i signalet, som bliver modtaget fra satellitterne i en 10-bit variabel med fortløbende uge interval numre fra nul til 1023. Den nuværende periode begyndte den 22. august 1999 og den nye perioden starter forfra den 6. april 2019, dvs. ugenummeret her sættes tilbage til 0.

Selvom de fleste moderne GPS-modtagere ikke bør blive påvirket af dette (enheder, der er i overensstemmelse med IS-GPS-200 og hvor UTC her virker som det skal), viste test udført af det amerikanske Department of Homeland Security (DHS), at der er en reel mulighed for, at visse GPS systemer vil fortolke denne ændring som et datoskift tilbage til den 6. januar 1980.

Hvis datoen i signalet fortolkes forkert, vil GPS-modtageren ikke kun rapportere den forkerte dato, beregningen af GPS'ens præcise placering vil ligeledes fejle, da det nøjagtige tidsstempel her er af afgørende betydning for korrekt beregning af GPS positionen (en fejl på kun et nanosekund i GPS-tid vil resultere i positionsfejl op til 33 cm).  

For at undgå problemer og fejl offentliggjorde DHS derfor sidste år en række forebyggende retningslinier:

- Man skal sikre at GPS enheden er opdateret med seneste firmware
- Man bør kontakte udbyderen af GPS enheden for at identificere GPS afhængigheder ift. UTC
- Man bør kontakte leverandøren af GPS enheden for herigennem at verificere, at enheden er klar til "GPS Week Rollover"

Nutidens droner er meget afhængige af GPS, så her bør man være ekstra påpasselig, når man går i luften lørdag. Droneleverandøren DJI har imidlertid meldt ud, at denne event ingen betydning får for deres modeller, se udmelding her: DJI newsroom. Hvorvidt dette gælder for andre fabrikater, vides ikke.

Tomtom GPS enheden i min egen Renault havde brug for en firmware opdatering for at den fortsat kunne virke efter denne event, så man bør også på bilområdet være opmærksom.

Hvis man er nysgerrig og gerne vil grave lidt dybere i, hvordan GPS virker, kan der henvises til en tidligere skrevet artikel, der omhandler droner og disses brug af GPS, her: GPS satellit navigering

Så til alle jer der bruger GPS derude, vær opmærksom og forsigtig lørdag.

 

 

Tags: gps, GPS error, GPS week rollover, Scout Robotics

Print

 Certificeret dronepilot 

 Din garanti for en sikker og lovlig flyvning 

Certificeret dronepilot

Hurtig levering

Typisk vil billede og analyse blive leveret inden for 24-48 timer efter endt flyvning.
Flyvning er dog afhængig af vejret, vind over 10 m/s eller regnvejr umuliggør flyvning.

Få et uforpligtende tilbud

Ring til 30 200 127 eller send en mail til pvl@scoutrobotics.dk for et uforpligtende tilbud.