Gå ikke glip af en merindtjening – lav tildelingskort pba. dronedata

17. februar 2021
Scout Robotics

Vi har i tidligere artikler haft fokus på de forskellige fordele ved at bruge droner i landbruget. En af de seneste artikler beskriver forsøg i 2019 som Teknologisk Institut og SEGES har gennemført. I denne ser vi på økonomien ved brug af dronedata og fortæller hvordan indtjeningen kan øges op til 366 kr. pr. ha.  Men hvad betyder det i virkeligheden for høstudbyttet – og hvor stor er den indtjening som landmanden går glip af, hvis han ikke anvender data fra dronen til at lave tildelingskort? Det ser vi nærmere på i dette blogindlæg.

Forsøget fra 2019 viste, at man ved brug af sprøjtebom med eller uden sektionsopdeling kan øge høstudbyttet med op til 2,5 hkg. pr. hektar, når der bruges data fra droner. Forsøget omhandlede gradueringen af planteværn.

I forsøget brugte man 3 forskellige typer af en 24 meters sprøjtebom, som alle brugte tildelingskort udarbejdet på dronedata. Sprøjtebommene brugt i forsøget er:

  • Sprøjtebom uden sektionsopdeling,
  • Sprøjtebom med en sektionsopdeling på 3 x 3m
  • Sprøjtebom med en sektionsopdeling på 0,5 x 0,5m

Jo mere en sprøjtebom er sektionsopdelt, jo bedre udnytter man dronens opløsning på de 10 x 10 cm. Men hvor meget betyder det egentligt ift. de forskellige setups?

I forsøget blev der brugt tildelingskort udarbejdet på baggrund af dronedata på forskellige typer af sprøjtebomme. Resultatet for de forskellige typer ses her:

Sprøjtebom type Merindtjening pr. ha i kr.
Uden sektionsopdeling 202 kr.
Med 3 x 3m sektionsopdeling 275 kr.
Med 0,5 x 0,5m sektionsopdeling 366 kr.

Forsøget viste en øgning i hkg. i forbindelse med høst på mellem 2,6% og 4,7%. Det lyder måske ikke af ret meget, men set i forhold til høstudbytte og pris pr. hkg. løber de små tal hurtigt op.

Herunder ses eksempler på merindtjeningen for forskellige størrelser af marker og sprøjtebomme baseret på gennemsnitligt høstudbytte og pris pr. hkg. for hvede, hentet fra Danmarks Statistik 2019 og 2020. Beregningen viser merindtjeningen, når udgifter til droneoverflyvning og -analyse er fratrukket, dvs. den direkte merindtjening til landmanden efter høst.

Sprøjtebom type Markstørrelse i ha Merindtjening minus udgift til droneanalyse
Uden sektionsopdeling 20 ha 1.456 kr.
Uden sektionsopdeling 50 ha 5.139 kr.
Uden sektionsopdeling 100 ha 11.278 kr.
Med 3 x 3m sektionsopdeling 20 ha 3.054 kr.
Med 3 x 3m sektionsopdeling 50 ha 9.135 kr.
Med 3 x 3m sektionsopdeling 100 ha 19.269 kr.
Med 0,5 x 0,5m sektionsopdeling 20 ha 6.130 kr.
Med 0,5 x 0,5m sektionsopdeling 50 ha 16.824 kr.
Med 0,5 x 0,5m sektionsopdeling 100 ha 34.649 kr.

Med andre ord så mister man muligheden for en væsentlig øget indtjening ifm. høst, hvis ikke man bruger data fra droner til sine tildelingskort.

Med vores beregner kan du se den ekstra indtjening, du går glip af, hvis ikke du bruger data fra droner. Ved at vælge den type sprøjtbom, der passer bedst til dit setup og taste markens areal, kan du beregne merindtjeningen for forskellige afgrøder. Lige nu kan du vælge mellem Byg, Hvede og Rug, men beregneren vil blive udvidet med flere afgrøder, efterhånden som vi får indsamlet mere data.

Prøv beregneren her

Artikler der henvises til i dette blogindlæg:

https://scoutrobotics.dk/blog/7-blog/85-forsog-bekraefter-at-droner-er-god-fornuft-i-praecisionslandbruget

https://scoutrobotics.dk/blog/7-blog/80-dronen-en-landmands-vaerktoj

https://scoutrobotics.dk/blog/7-blog/78-praecisionslandbrug-bigdata

https://scoutrobotics.dk/blog/7-blog/79-kort-introduktion-til-ndvi-og-ndre

Droneregler – beskyttelse af privatlivets fred

Droneregler – beskyttelse af privatlivets fred

Når man flyver med droner, skal man udover at overholde reglerne som er beskrevet i legacy-droner, også være opmærksom på afsnittet om beskyttelse af privatlivets fred §13. Kort fortalt gælder der en række regler, som skal beskytte ejendomsretten. Disse er beskrevet i...

Droneregler i Danmark 2021

Droneregler i Danmark 2021

Gældende droneregler - 2021 1. januar 2021 har de nye europæiske droneregler afløst de gamle regler, som stammer tilbage fra 2017. Det nye regelsæt er bygget op omkring C-mærkning af droner, selvom vi dags dato endnu ikke kan købe droner, der er C-mærket. Derudover er...

EU droneregler – de 3 kategorier

EU droneregler – de 3 kategorier

Nye EU regler - de 3 kategori inddelinger  Udover C-mærkningen, så er der i de nye EU regler indført 3 kategorier, der er opdelt efter flyvningens type, som er knyttet til C-mærkningen.  Vær opmærksom på, at droner som kan købes i dag (juli 2021), endnu ikke er...