fbpx

FPV - frekvensbånd og kanaler ift. video-feed

Som tidligere forklaret i en anden blog: FPV og videosignaler til briller skal man være opmærksom på frekvensbånd og kanaler, når man skal have sine briller og FPV drone til at spille sammen. Denne blog vil gennemgå de forskellige principper.

Frekvens

Der findes en række frekvenser man idag kan bruge ift. overførsel af video feeds mellem sin FPV drone og sine goggles. For de forskellige frekvenser gælder der et sæt grundregler.

  1. Jo højere frekvens jo kortere rækkevide 
  2. Jo højere frekvens, jo mere følsomt bliver signalet over for objekter, der befinder sig mellem brillen og dronen
  3. Jo højere frekvens, jo mindre antenne
  4. Lad vær med at flyve på en frekvens, hvor rækkeviden for dit videosignal rækker længere end dit fjernstyringssignal, du risikere at være vidne til at din drone crasher, uden du er i kontrol. 
  5. Sikr at dit fjernstyringssignal ikke er det samme som dit video-feed signal.

I Danmark bruger vi fortrinsvis 2.4 Ghz (UHF), 5.8 Ghz (SHF) eller 1.3 Ghz ift. video-feeds og FPV. Dog skal man være opmærksom på, at vi i europa og i Danmark bruger frekvensen 2.4 Ghz til wifi. Det betyder, såfremt man bruger denne frekvens, at man her kan risikere at opleve interferens og forstyrrelse på sit video-feed. I udlandet kan man derudover bruge 2.3 Ghz, 1.3 Ghz og 900 Mhz, man skal dog her være klar over, at man skal være Radio-certificeret for at måtte bruge disse frekvenser.

Frekvensbånd og kanaler

Hver frekvens er delt op i en række frekvensbånd og kanaler. Som det er i dag er 5,8 Ghz frekvensen delt op i 9 bånd og 72 kanaler. Denne opdeling kan ses i nedenstående figur.

Frekvensbånd og kanal indeling på 5.8 Ghz
Årsagen til at man deler frekvenser op i bånd og kanaler er for at sikre, at man ikke forstyrrer hinanden. Dette gør det muligt at flere operatører/piloter kan bruge samme frekvens, men på forskellige kanaler, samtidigt.

De forskellige kanaler er adskilt af samme frekvenshop på det specifikke bånd, det kan f.eks. være 19 Mhz som det er gældende for frekvensbåndet B på 5.8 Ghz frekvensen.

Man skal være opmærksom på, at når man køber receiver moduler til f.eks. fatshark briller, at receiver modulet skal understøtte det frekvensbånd, som ens FPV drone sender på, alternativet er at man komme i uføre som jeg, da jeg købte mit første receiver modul til mine goggles. Det kan I læse mere om på denne blog: FPV og video signaler til briller

Tags: frekvens, videofeed, kanaler, video

Udskriv