FPV og videosignaler til briller
Jeg har igennem det sidste år fløjet droner og har her fået lyst til at afprøve FPV.
FPV, som står for First person view, er en sportsgren, hvor man flyver race med droner, hvor man i stedet for at navigere via VLOS, navigerer via et kamera, der sidder i næsen af dronen. Dette kamera sender et videosignal til en skærm eller et sæt videobriller, som piloten bruger ifm. navigering igennem en bane.
Normalt når man flyver med de foto droner som vi bruger hos Scout Robotics, så er der jo allerede et video feed tilbage til en skærm af en eller anden art, som piloten bruger til at optage video eller tage billeder, dette foregår via et wifi-link.
Her har piloten god tid til at placere dronen i den rigtige vinkel og højde for at tage de gode billeder.
Når man flyver FPV og race, så er flyveteknikken en helt anden. For det første så flyver dronerne i lav højde, for det andet så flyver dronerne i høj fart og for det tredje så flyver man på en bane med objekter, man enten skal flyve igennem eller uden om.
Det betyder, at man skal kunne reagere lynhurtigt på sin remote for at sikre, at dronen ikke crasher og bliver ødelagt, det er her videobrillen kommer ind.
Videobrillen har den fordel, at piloten kun kan se hvad dronen kan se via det kamera der sidder i næsen af dronen. Det betyder, at alle andre visuelle input, som kan forstyrre når det går stærkt, er isoleret væk.
Min rejse ift. FPV begynder der, hvor jeg skal have valgt en FPV drone og et par videobriller, umiddelbart så skulle det jo være en smal sag, men det viste sig at være en lidt længere rejse end først antaget. Denne blog omhandler denne rejse.
FPV drone
Da jeg begyndte at lede efter min første FPV drone, startede jeg med at læse i diverse forums, på internettet og på facebook. Det blev hurtigt klart, at når man spørger ind til, hvad FPV folket mener man skal købe, så er der lige så mange meninger, som der er folk. De forskellige FPV udøvere, som er rigtig dygtige, har stor fokus på hvor hurtige dronerne er, samt om man kan få reservedele og om disse er til at købe for penge.
Typisk er anbefalingen her, at skal man flyve FPV, så skal man selv bygge sin FPV drone op fra bunden af. Udfordringen er her, at der er rigtigt meget man skal sætte sig ind i inden en byg-selv-drone er i luften. Min bekymring var på daværende tidspunkt, at jeg ville risikere at gå død i det her byg-selv projekt inden jeg overhovedet var kommet ud at flyve.
Jeg besluttede mig derfor at gå efter en færdig flyver, så jeg hurtigt kunne komme ud og flyve for at finde ud af om FPV var noget for mig. Udfordringen er her, at de fleste FPV forums og FPV-piloter her lidt rynker næsen af en, når man spørger om anbefalinger til færdigflyvere, jeg var selv var nødt til at reserache her.
Jeg begyndte derfor at læse en masse tests og så en masse klips om test af FPV droner på youtube. Mine kriterier for valg af flyver var, at den skulle være hurtig, jeg var her blevet smittet af de andres FPV piloters begejstring for fart. Derudover skulle den være holdbar, den skulle kunne tåle en masse styrt og man skulle kunne få reservedele til dronen.
Jeg fandt hurtigt ud af, at skulle man have en ordentlig drone, så lå prisen her mellem 2500 - 6000 kr og det var uden videobrillen. Jeg ville derfor være sikker på det rigtige valg, når der skulle lægges så mange penge for at komme igang, jeg brugte derfor næsten en måned på at finde frem til min første FPV drone. Valget faldt på en Walkera F210.
Videobriller
Den næste opgave jeg herefter skulle igang med var at finde en videobrille, i daglig tale et sæt goggles. Jeg begyndte igen i diverse forums og grupper på facebook med at læse om, hvad folk havde skrevet, samt hvad de forskellige anbefalede. Igen så var der lige så mange meninger om dette, som der var folk.
Der var dog en tendens til at mange pegede i retning af mærket Fatshark, de havde en række forskellige briller, man kunne vælge imellem og de havde yderligere den fordel at de var modulopbygget. Det betød, man kunne udskifte receiveren i brillen alt efter, hvad man havde brug for. Man kunne endda købe et modul til disse briller, som ville kunne registrere ens hovedbevægelser og oversætte dette til styring af cam på en foto-drone.
Ulempen var at de var forholdsvis dyre. Disse briller havde dog mulig for justering af IPD (bliver gennemgået i en Blog, der er under udarbejdelse Guide til FPV goggles), som er afstanden mellem ens pupiller som sikrer, at brillen passer godt til ens syn. Da løsningen for mig at se gav mig det mest fleksible setup, valgte jeg derfor et sæt Fatshark HD3
Receiver moduler til videobriller
Nu burde resten af rejsen til FPV jo for mig jo være ligetil, jeg havde valgt en drone og et sæt briller. Men der var jo lige det med at jeg skulle vælge et receiver modul til min videobrille for at få video-feedet fra min walkera f210 til brillen. Jeg læste mig frem til at walkeraens videosender brugte en frekvens 5.8 Ghz. Jeg gik derfor ind og fandt frem til et receiver modul til fatshark brillen, der brugte denne frekvens og bestilte modulet.
Jeg havde nu købt og modtaget min nye FPV drone og mine briller. Min første test flyvning ville jeg foretage uden brillen for lige at sikre, at jeg var i kontrol. Jeg fik dronen i luften og den fløj som en vild, blev helt svedt, havde aldrig fløjet en så vild fætter før, testen kan I læse mere om på denne blog som stadig er under udarbejdelse Test flyvning af walkera f210.
Nu ville jeg så prøve at få min drone og mine nye briller til at spille sammen, her var det jeg løb ind i mine første problemer. Jeg kunne simpelthen ikke få brillen og min FPV drone til at snakke sammen. Efter jeg havde læst brugermanualer og diverse forums igennem blev jeg klar over min begynderfejl. Det viser sig nemlig, at frekvensen 5.8 Ghz har en række frekvensbånd, som også skal passe sammen drone og brille imellem.
Frekvens og frekvensbånd
Frekvensbåndet 5.8 Ghz er delt op i kanaler og frekvensbånd. Dette er gjort for at sikre, at man ikke alle flyver på den samme frekvens og forstyrrer hinandens video feed. 5.8 Ghz er således den dag i dag delt op i 72 kanaler fordelt over 9 forskellige frekvensbånd, mere om det i en anden blog: FPV - frekvensbånd og kanaler ift. video-feed
Det viste sig her, at min walkera 210 brugte et andet frekvensbånd end det mit receiver modul brugte. Det var derfor, jeg ikke kunne få dronen og brillen til at arbejde sammen.
Jeg gik igang med at grave efter et nyt receiver modul til min brille og fandt frem til et modul, der understøttede alle frekvensbånd på 5.8 Mhz, valget faldt på et "Realacc RX5808 Pro Diversity".
Antenner til videobriller
Hvad jeg også var blevet klar over ifm. frekvens og frekvensbånd var, at der åbenbart var mange forskellige antenner på markedet og at det var vigtigt, at disse også skulle passe sammen. Det tidligere modul, jeg havde købt havde også haft en forkert antenne. Den antenne, som min Walkera f210 var udstyret med, var af typen LHCP. Det betød, at jeg udover at skulle købe et nyt receiver modul også skulle købe et sæt antenner, som passede til. Mit valg faldt her på: ImmersionRC Fatshark SpiroNet 5.8GHz LHCP
Mere om antennetyper i bloggen: Antenner
Stik på antenner
For det ikke skal være løgn, så var der lige en sidste ting, jeg skulle være opmærksom på inden jeg var helt i mål, stiktypen på receivermodulet og på antennerne skulle også passe sammen. Her er der to typer, SMA og RH-SMA, her var det lidt op til mig selv, skulle blot sikre mig, at de passede sammen, valget blev her type SMA.
Endelig var jeg i mål, jeg har nu et sæt briller og en FPV drone der spiller sammen. I kan se mere om mit setup under bloggen Testflyvning af Walkera F210 som endnu ikke er færdig.
Tags: video, googles, vr briller, FPV